Święto pieczonego ziemniaka

We wtorek 15 września klasa I wraz z wychowawczynią G. Stasiuk i psycholog I. Wojtczuk wybrała się do zagrody edukacyjnej „U Waldka”, aby tam zakosztować ziemniaków pieczonych w ognisku.

Gospodarz przywitał uczniów i na wstępie opowiedział o wykopkach ziemniaków dawniej i dziś. Zaprezentował stare urządzenia służące do prac polnych m.in. kopaczkę konną. Następnie wszyscy przygotowali ziemniaki do pieczenia i wrzucili je do rozgrzanego popiołu z ogniska. W oczekiwaniu na finał dzieci bawiły się w różne zabawy i gry sportowe z ziemniakiem w roli głównej. Chodziły krętymi ścieżkami wierzbowego labiryntu i „siłowały” się z brzozami w małym lasku. Rozróżniały liście drzew liściastych i iglastych. Rysowały kształty poznanych liści. Degustowały potrawy przygotowane przez gospodynię. Na zakończenie wszyscy zajadali się upieczonymi ziemniakami, które smakowały inaczej niż te jedzone na co dzień. Spotkanie udało się. Pogoda dopisała i humory dzieci też.