„Dobry smak” - to zdolność lub umiejętność oceny wartości estetycznych, subiektywna tendencja do wyższego oceniania pewnych wartości.
Dzisiaj „dobry smak” jest anachronizmem.
Planujemy działanie łączące szperanie w tradycji z cyjanotypią.
Metodą cyjanotypii wykonamy ilustracje do książki kucharskiej, którą planujemy wydać w 2022r. Złożą się na nią przepisy – opowieści zebranie od mieszkańców Platerowa, Ruskowa, Kisielewa i kilku innych wsi. Chcemy przedstawić dobrą, tradycyjną, wiejską kuchnię opartą na produktach, które zawdzięczamy pszczołom i innym owadom zapylającym.
Czyli rożne SMAKołyki i smaczności spod strzechy.
Fotografie – ilustracje pokażą rodzime produkty rolne, naczynia, sprzęty kuchenne charakterystyczne dla dawnych gospodarstw chłopskich.
18 września 2021r. warsztaty cyjanotypii odbędą się jednak nie w wiejskiej chałupie, ale w pałacu z początku XIX wieku (Rusków), w którym teraz jest szkoła podstawowa.
Fotografie, malowniczą, pełną uroku metodą wykonają osoby w wieku 12-70 lat – mieszkańcy naszej i okolicznych wsi. Rzucimy bezpośrednie światło na nasze dziedzictwo dobrego SMAKU.
Pomysłodawcą wydarzenia jest współpracujące z naszą szkołą Nadbużańskie Stowarzyszenie Oświatowo – Ekologiczne „Mężenin”.
M. D.
fot. A.Z.Z.