niedziela, czerwiec 16, 2019

DJ-ImageSlider

  • sl1.jpg
  • slajd2.jpg
  • slajd3.JPG
  • slajd4.JPG
  • slajd5.JPG
  • slajd6a.JPG

W ZIOŁOWYM ZAKĄTKU

7 czerwca klasy  IV i VI szkoły podstawowej „…wśród malowniczych pól i lasów dziewiczego Podlasia, z dala od miejskich zanieczyszczeń i zgiełku cywilizacji…” zdobywały wiedzę na temat ziół i tradycji zielarskich naszego regionu. Dzień bez szkoły, ale nie bez nauki był atrakcyjny w różne zajęcia.

 

          Wizytę w Korycinach, bo o niej mowa, rozpoczęliśmy spacerem po Podlaskim Ogrodzie Zielarskim, gdzie pani przewodnik opowiadała nam o ziołach, ich właściwościach i podlaskich tradycjach z nimi związanych.  Tu poznaliśmy rośliny występujące pospolicie na naszym terenie np. wrotycz pospolity, dziurawiec zwyczajny, przywrotnik zwyczajny, macierzankę polną, mak polny, mak lekarski, bylicę piołun, fiołka trójbarwnego, oraz rzadsze i obce jak czystek, krzew Mojżesza, wrotycz balsamiczny, bylicę boże drzewko.

 

 

 

 

Następnie udaliśmy się do firmy „Dary Natury”, gdzie obserwowaliśmy ekologiczną produkcję mieszanek ziołowych, herbat owocowo – ziołowych i przypraw. Poznaliśmy też produkcję i rodzaje olejów tłoczonych tu na zimno.

 

 

          W starej, drewnianej chacie zwanej Zielarnią mogliśmy poznawać rośliny zmysłem węchu, dotyku i wzroku. Czytając uważnie przepisy komponowaliśmy własne ziołowe saszetki zapachowe. Jedni robili saszetki na koncentrację i pamięć, drudzy na odprężenie, a jeszcze inni na miłość…

        Podczas kolejnych warsztatów doznawaliśmy aromatów ziół i przypraw, wśród których były owoce, korzenie, kora oraz susz roślin krajowych i obcych. Kierując się wcześniej otrzymaną wiedzą, sporządzaliśmy samodzielnie własne mieszanki. Wedle naszego zapotrzebowania zrobiliśmy min. przyprawy do piernika, ciasteczek, mięs i sosów, grilla, potraw z kurczaka.

 

 

 

       Na zakończenie przyszedł czas, aby wykonać własne herbatki z udostępnionych ziół podzielonych na kwiaty (hibiskus, mak, nagietek, ślaz, bez), owoce (dzika róża, skórka pomarańczy, rokitnik, jabłko) i ziele (jeżówka, miodunka). Kierując się dawną zasadą nieparzystej liczby składników oraz ich właściwościami wykonywaliśmy ekologiczne herbatki. Kompozycji  było tyle, co uczestników. Na kaszel, uspokojenie, przeziębienie…

 

 

      W warsztatach zielarskich uczestniczyli nauczyciele: Dorota Kolasa, Bożena Niedziółka, Maria Daszko, Ewelina Siemieniuk.

                             Tekst: Dorota Kolasa                             

Zdjęcia: Ewelina Siemieniuk